Science Wine

SCIENCE WINE #4 | Potřebujeme ještě maso?

Jíst, či nejíst? Trend bezmasého stravování je čím dál tím víc rozšířený. Už jste si někdy položili otázku, jestli omezit nebo zcela nejíst masné výrobky? Jsme pořád tak masožraví, jak se říká? Maso je v posledních desetiletích pod tlakem médií i veřejnosti. Kdo tento zápas vyhrává? Odráží se na kvalitě masa? A potřebujeme vůbec ještě maso ve 21. století?

Vyzpovídali jsme Ing. Roberta Gála, Ph.D., ředitele Ústavu technologie potravin Fakulty technologické.

SCIENCE WINE #3 | Jaký bude rok 2040?

Lidstvo, příroda, životní prostředí a budoucnost. Rok 2040 je za rohem, ale přesto je dost daleko, aby se toho spoustu událo, a svět bude určitě o dost jiný než dnes. Je pro nás potenciální sucho opravdovou hrozbou? Máme se bát geneticky modifikovaných rostlin? Jak moc poroste populace na Zemi? Které současné trendy a technologie mají potenciál udělat náš svět lepší? V roce 2040 to už určitě budeme vědět.

O svůj pohled na relativně blízkou budoucnost se podělil prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D., ředitel Ústavu inženýrství a ochrany životního prostředí.

SCIENCE WINE #2 | Mluvit a poslouchat zároveň

Potkali jste se někdy s pravým tlumočníkem? Pokud ano, tak to máte velké štěstí, protože je jich jak šafránu. Jak je ale možné, že jsou tlumočníci nedostatkovým zbožím v době, kdy cizí jazyky používáme tak často? A vůbec, co jsou ti lidé zač?

Uslyšíte vyprávění o tom, jak a proč tlumočení vzniklo, jaké historické události z něj udělaly moderní profesi, a jak si tato profese vede ve 21. století. Nahlédneme do hlubin tlumočníkovy duše, do jeho schopností, dovedností a vědomostí, zkrátka do všeho, co mu umožňuje zvládat jednu z nejnáročnějších lidských činností – poslouchat a mluvit zároveň.

Své know how s námi přišla sdílet Katarína Nemčoková z Ústavu moderních jazyků a literatur Fakulty humanitních studií UTB.

SCIENCE WINE #1 | Třetí dimenze v tisku

Stolní scanner a tiskárna jsou povinným vybavením snad každé kanceláře. Co se ale stane, když budeme chtít využít prostor a zaznamenat i třetí dimenzi – hloubku? Od toho tu jsou 3D scannery a 3D tiskárny!

3D tisk se těší oblibě, stal šikovnou metodou, jak rychle a jednoduše vyrobit velkou škálu výrobků, od dílů do raket přes domy až po složité tělní implantáty. Vývoj často doprovází společný jmenovatel – náhoda. Byl tedy i 3D tisk původně omyl? Jak to celé začalo? Jak je vlastně možné třetí rozměr zachovat? A co si budeme tisknout za pár let?

Po své přednášce si s námi přišel popovídat Jakub Huba z Ústavu výrobního inženýrství Fakulty technologické UTB.